Visul lucid

1. Ce este visul lucid?
Visul lucid este o forma speciala de constiinta, in care suntem constienti ca visam si ne continuam visul, fara a ne trezi. Desi fiziologic nu exista modificari semnificative fata de somnul cu vis obisnuit, datorita modificarilor importante din campul constiintei consideram visul lucid alta forma de constiinta, diferita de somnul cu visuri.

2. Istoria cercetarii visului lucid
Marturii despre posibilitatea de a fi constient in timpul visului ne-au ramas din vechime: Aristotel, Sf. Augustin, maestrul sufi Ibn El-Arabi, diversi intelepti tibetani (recunoscuti prin celebra Yoga tibetana a visurilor).

Primele studii stiintifice despre posibilitatea de raman lucid in timpul visului, de a sti ca visezi in timp ce visezi, au fost prezentate pe larg de catre doctorul olandez Frederick van Eeden in 1913, relatand 14 ani de experienta personala in visul lucid si analizand 352 de astfel de visuri. De asemenea, el este care a introdus termenul de „vis lucid” pentru a semnifica „claritatea mentala” in timpul unui vis.

Van Eeden considera visul „o stare in care senzatiile fizice, fie ele viscerale, interne sau periferice nu pot ajunge in minte direct, ci doar sub forma unor simboluri”. Van Eeden relateaza ca prima data a constientizat in timpul visului ca viseaza, continuandu-si visul ca urmare a urmatorului eveniment care se desfasura in vis: plutea deasupra unui peisaj cu copaci desfrunziti, iar perspectiva asupra ramurilor copacilor se modifica foarte natural pe masura ce trecea pe deasupra lor. Atunci a reflectat, gandindu-se ca imaginatia lui nu ar fi putut imagina niciodata o perspectiva atat de frumoasa. Si brusc, si-a dat seama ca viseaza si ca in continuare corpul lui doarme in pat, dar Eul lui are un alt corp, cu care se poate misca in vis…Ulterior a experimentat diverse actiuni in timpul visului (ca de exemplu strigate foarte tari), care nu interferau absolut deloc cu corpul fizic, care dormea si se odihnea in continuare; sotia lui Eeden remarcand ca absolut nimic nu s-a intamplat cu el in timp ce striga sau alerga in vis, corpul continuand sa doarma foarte linistit. Legat de timpul la care apar visurile lucide, el a constatat ca peste 90% dintre acestea apar intre orele 05 si 08 dimineata.

3. Cercetatori moderni ai visului lucid
Dupa Van Eeden, studiile privind posibilitatea de a deveni constient in timpul visului s-au extins foarte mult. Cei mai importanti cercetatori moderni ai visului lucid sunt grupati sub egida „Institutului Luciditatii”, fondat in 1987 in SUA de catre dr. Stephen LaBerge. (http://www.lucidity.com).

4. Cand apare luciditatea in timpul visului?
În timpul visului, luciditatea apare de obicei atunci cand „visatorul” (vom denumi astfel persoana care viseaza) observa un eveniment care are putine sanse de a se produce in timpul visului, cum ar fi zborul sau moartea. Uneori luciditatea apare fara un motiv aparent, sau in cazuri mai rare in urma reintoarcerii direct in somnul REM (in vis) dupa o trezire scurta. „Semnele” din timpul visului care pot indica celui care viseaza ca se afla intr-un vis au fost identificate de Stephen LaBerge (de la Institutul Luciditatii, SUA) in urma analizarii a 227 de visuri. Cele mai frecvente sunt prezentate in urmatorul tabel:

Categoria

„Semnul”

Descrierea „semnului” din vis

Procentul de aparitie

Eul

Forma

Visatorul are un corp diferit de cel obisnuit sau corpul este modificat

1,5%

Rolul/Sarcina

Visatorul are un rol diferit de cel obisnuit in viata de zi cu zi

2,6%

Actiunea

Visatorul face ceva imposibil sau putin probabil in stare de veghe

11,6%

Perceptia

Vede, aude, simte total diferit decat in mod obisnuit

1,7%

Gandirea

Poate modifica evenimentele doar gandindu-se la ele

5,3%

Emotii

Visatorul experimenteaza emotii intense neobisnuite

10,8%

Sexual

Senzatii de trezire sexuala in diferite zone erogene

1,2%

În afara corpului

Visatorul simte ca este undeva in afara corpului sau

0,2%

Paralizie

Nu se poate misca

1,0%

Personaje

Forma

Un personaj din vis este altfel decat in mod obisnuit, are o forma ciudata sau este straniu imbracat

5,7%

Actiunea

Un personaj face ceva imposibil in viata de zi cu zi

13,7%

Obiecte

Forma

Un obiect din vis nu exista in viata reala

9,1%

Actiunea

Obiectul din vis face se comporta intr-un mod imposibil

4,6%

Locul visului

Forma

Locul unde are loc actiunea din vis este ciudat sau imposibil de construit

7,8%

Locul

Visul are loc intr-un loc unde visatorul este foarte putin probabil sa fie in timpul zilei

5,4%

Timpul

Visul are loc fie intr-un trecut indepartat fie in viitor

2,6%

Se observa diversitatea evenimentelor care pot indica visatorului ca se afla de fapt intr-un vis si nu in stare de veghe. Trebuie precizat ca luciditatea in vis nu este acelasi lucru cu controlul visului; exista persoane care pot controla desfasurarea visului intr-o oarecare masura si sa nu fie constienti ca viseaza. Odata ce devine lucid, el poate vedea in intregime situatia in care se afla.

5. Visul lucid este acelasi lucru cu dedublarea?
Exista asemanari intre visul lucid si experientele extracorporale (decorporalizare, dedublare) dar ele sunt fenomene diferite.

În dedublare, persoana considera ca noul corp pe care il are (corp astral) este diferit de cel fizic, pe care il vede intins pe pat si actioneaza in consecinta. În visul lucid, visatorul rareori constientizeaza simultan foarte clar existenta ambelor corpuri, a celui din timpul visului si a corpului fizic. Cercetatorii de la Institutul Luciditatii nu au ajuns inca la concluzii definitive referitor la aceste diferente. O posibila explicatie esoterica pe care o formulam aici ar fi ca in timpul dedublarii, Eul se separa de corpul fizic dar ramane intr-un corp astral, mai aproape ca si structura de cel fizic, iar in timpul visului, Eul utilizeaza un corp mintal, mai subtil si mai deosebit de corpul fizic, astfel ca senzatiile de la corpul fizic apar in vis sub forme simbolice.

6. Sunt utile visurile lucide?
Visul lucid permite desfasurarea oricaror actiuni, imposibile in viata obisnuita; visatorul lucid se poate destinde zburand printre piramide, vorbind cu Aristotel sau repetand unele sarcini dificile pe care trebuie sa le indeplineasca dupa ce se trezeste; poate cauta raspunsuri la probleme dificile – sa nu uitam ca Mendeleev a avut revelatia asezarii elementelor in tabelul care-i poarta numele in timpul unui vis. Riscurile de face o actiune in timpul visului care sa fie destructiva pentru organismul fizic sunt absolut nule. Chiar daca visatorul moare in vis, un vis nu e decat un vis si se va trezi speriat sau va continua sa doarma si sa se trezeasca normal.

Totusi, este bine ca sa nu se profite prea mult de luciditate si sa se intervina permanent in toate visurile, deoarece astfel se intevine si in procesul natural de re-organizare a mintii si de restructurare a continuturilor ei.

7. Cati oameni au visuri lucide?
Visul lucid este in mod obisnuit o experienta rara. Desi majoritatea oamenilor relateaza ca au avut cel putin o data in viata un vis lucid, doar 20% dintre oameni au trait visuri lucide cel putin o data pe luna.

8. Oricine poate avea visuri lucide?
Da, orice om poate avea visuri lucide. Exista insa persoane care au abilitati naturale in reamintirea visurilor. Acestea pot mult mai usor sa devina visatori lucizi decat cei care nu isi aduc aminte decat rareori de visuri.

9. De ce uneori ne trezim din vis atunci cand devenim lucizi in timpul visului?
Acest proces este natural. Chiar daca la inceput visatorii se trezesc imediat dupa ce au devenit constienti, in timp luciditatea se mentine si problema care va aparea va fi cum sa mentina cat mai mult aceasta luciditate si persoana sa nu se trezeasca din vis ci sa-si continue visul.

10. Odata ce am devenit lucizi in timpul visului, cum sa continuam sa visam?
Linda Magallon, cercetatoare in cadrul colectivului de la Institutul Luciditatii din SUA descrie o serie de activitati care in timpul visului lucid duc la mentinerea visarii:

– ascultarea atenta a unor voci, sunete, a propriei respiratii;
– inceperea sau continuarea unei conversatii;
– frecarea ochilor (din vis) sau deschiderea/inchiderea lor repetata;
– atingerea propriilor maini (din vis) sau a propriei fete; zborul.

O tehnica descoperita de cercetatorul american Stephen LaBerge este „invartirea” in timpul visului: in momentul in care visul incepe sa se sfarseasca (ceea ce se poate observa prin reducerea intensitatii senzatiilor vizuale), visatorul trebuie sa inceapa sa se invarteasca in jurul propriei axe; in timp ce se invarteste, trebuie sa repete cat mai des ca odata ce se va opri, ceea ce va vedea in jur va fi un vis; cand simte ca starea s-a stabilizat se poate opri. LaBerge mentioneaza ca el utilizeaza aceasta metoda in 40 % dintre visurile sale lucide.

11. Ce cercetari stintifice au fost realizate asupra visului lucid?
Visurile lucide au fost studiate prin diverse metode, similare cu cele utilizate pentru cercetarea somnului cu visuri obisnuit, dar si prin inventarea unor artificii experimentale, fara de care manifestarile psihofiziologice ale visului lucid ar ramane necunoscute.

În 1981, cercetatorii americani W. Dement, S. LaBerge, L. Nagel si J. Owens au realizat un experiment in care subiectilor li se cerea ca sa semnalizeze inceputul visului lucid prin diverse metode observabile prin aparatele montate pe corp. În principal s-au utilizat ca semnal miscari oculare de un anume tip (convenite anterior intre visator si experimentator, masurabile cu un poligraf) si contractii fine ale pumnului (de asemenea masurabile). Cei cinci subiecti au fost inregistrati fiecare 20 de nopti, fiind selectate 35 de inregistrari relevante. Rezultatele au evidentiat ca in 90% din cazuri visul lucid a inceput in faza REM. În doua cazuri el a inceput in prima parte din faza NREM (somn lent, fara visuri), cu ocazia unor episoade de trezire, iar intr-un caz la trecerea intre faza NREM si faza REM.

Au mai fost realizate experimente care dovedesc posibilitatea controlului voluntar al respiratiei in timpul visului lucid. Subiectilor li s-a cerut sa incerce sa-si tina respiratia sau sa respire mai repede (cu corpul fizic) in timpul visului lucid, datele obtinute evidentiind aceasta posibilitate. Au fost puse in evidenta si capacitati de a semnaliza diverse actiuni din visul lucid cu miscari ale corpului fizic, adormit: de exemplu zborul, alergarea sau activitatea sexuala.

12. Care sunt cele mai importante metode de inducere a visului lucid?
Metodele de inducere a visului lucid sunt grupate in doua categorii:

– metode care se bazeaza pe propriile forte (reamintirea visurilor, „testarea realitatii”, folosirea semnelor visului,
– inducerea mnemonica a visului lucid, metoda „somnului scurt”)
– metode care utilizeaza aparate special construite pentru a ajuta la constientizarea visului (gen Nova Dreamer, Dream Light etc.).

Dar cele mai importante lucruri pentru obtinerea succesului in visul lucid sunt existenta unei motivatii puternice, precum si un efortul considerabil depus in aceste sens.

Reamintirea visurilor

Înainte de toate, persoana care doreste sa devina constienta ca viseaza si sa aiba un vis lucid trebuie sa castige o excelenta abilitate de reamintire a visurilor la trezire. Exista doua motive pentru aceasta: in primul rand cand iti reamintesti ca visezi poti analiza pattern-urile din timpul visului, in al doilea rand daca nu-ti reamintesti visurile s-ar putea sa ai un vis lucid si sa nu-ti dai seama la trezire! Procedura prin care se exerseaza aceasta reamintire este notarea visurilor la trezire (chiar si a celor de care nu-ti aduci aminte decat partial) pe un caiet special destinat pentru aceasta.

Testarea realitatii

Aceasta este o tehnica foarte buna pentru incepatori. Principiul de baza este ca atunci cand practicati o tehnica de foarte multe ori in stare de veghe, atunci in timp va deveni o obisnuinta si o veti realiza in vis. Trebuie practicate cat mai frecvent de-a lungul unei zile exercitiile urmatoare:

„Purtati mereu cu dumneavoastra un text scris sau un ceas de mana. Faceti o „testare a realitatii” uitati-va la text sau la ceas de mai multe ori succesiv. Daca textul sau modul de afisare al ceasului se modifica. Daca ele raman neschimbate, desigur ca va aflati in stare de veghe. Daca ele se modifica atunci este sunteti intr-un vis si ceea ce va raman de facut este sa va bucurati de acesta”

„ Daca sunteti pe deplin treaz, imaginati-va ca ceea ce vedeti in jurul dumneavoastra, peisajul, oamenii sunt de fapt un vis. Imaginati-va aceasta cat mai intens cu putinta: imaginile, sunetele, mirosul, atingerile sunt fac parte dintr-un vis. Creati-va sentimentul ca sunteti in vis”

„Hotarati-va sa faceti ceva in urmatorul vis lucid: sa faceti o actiune anume, sa va intalniti cu o persoana. Imaginati-va ca faceti acest lucru (si daca aveti posibilitatea chiar faceti acest lucru in realitate”

Inducerea Mnemonica A Visului Lucid – IMVL

Aceasta este o tehnica dezvoltata de prof. Stephen LaBerge in cadrul tezei sale de doctorat, realizata pe tema visului lucid. Cel mai potrivit moment pentru a realiza aceasta tehnica este dupa ce v-ati trezit din vis si chiar inainte de a va reintoarce in vis:

„Înainte de a adormi programati-va sa va treziti chiar dupa ce veti avea un vis. Cand v-ati trezit, amintiti-va visul cat mai complet si detaliat.

Focalizati-va asupra scopului de a deveni constient ca visati data viitoare cand veti mai visa. Repetati-va „Data urmatoare cand voi visa voi deveni constient ca visez”, cat mai des, ca pe o mantra. Focalizati-va doar pe aceasta idee; daca observati ca mintea se indreapta spre altceva, aduceti-o inapoi catre ideea de baza, ca veti deveni constient de vis.

În timp ce continuati sa va focalizati pe aceasta idee, imaginati-va ca va intoarceti din nou in visul pe care tocmai l-ati avut. Dar de data asta imaginati-va ca sunteti lucid. Cautati un semn al visului (dintre cele prezentate mai sus). Cand il vedeti exclamati: „Visez” si continuati-va fantezia. Imaginati-va un plan de actiune pentru urmatorul vis lucid si imaginati-va ca realizati acele actiuni constient.

Repetati aceste etape pana cand adormiti din nou. Daca, pe masura ce adormiti descoperiti ca va ganditi la altceva decat la ce v-ati propus, repetati primele etape pe care le-am descris aici, astfel ca ultimul lucru pe care sa-l aveti in minte cand adormiti este intentia de constientizare a visului urmator”.

Somnul intrerupt

Aceasta tehnica se bazeaza pe o observatie a dr. Stephen LaBerge in timpul cercetarilor asupra visului lucid realizate la Institutul Luciditatii din Palo Alto, California incepand cu anul 1987. El a sesizat ca luciditatea apare mai usor in timpul visurilor scurte din timpul somnului de dupa amiaza. Concluzia la care a ajuns cercetand mai profund acest aspect este ca perioadele de veghe intre perioade de somn maresc probabilitatea de a deveni lucid in timpul visului.

Tehnica presupune trezirea dimineata cu o ora mai devreme decat de obicei; se ramane treaz 30 de minute, iar apoi se adoarme. Studiile realizate au aratat ca tehnica sporeste probabilitatea de avea un vis lucid de 15-20 de ori.

Eficienta acestor tehnici variaza in functie de individ. Lynne Levitan, cercetatoare in cadrul Institutului Luciditatii isi descrie astfel experienta personala:

„Am auzit prima data de visul lucid in aprilie1982, cand am urmat un curs sustinut de prof Stephen LaBerge la universitatea Stanford. Avusesem aceasta experienta cu multi ani inainte si eram foarte interesata sa visez din nou un vis lucid. Prima data a trebuit sa reusesc sa-mi reamintesc visurile, pentru ca in vremea aceea imi aminteam doar 2-3 visuri pe saptamana. În cateva luni imi reaminteam deja 3-4 visuri pe noapte, iar la trei luni dupa ce am inceput practicarea tehnicilor am avut primul meu vis lucid de dupa perioada adolescentei. Dupa patru ani am ajuns la 3-4 visuri lucide pe saptamana. Am incercat si dispozitive de genul „Dream Light”, cu ajutorul caruia jumatate din visurile mele deveneau lucide, fata de cateva pe saptamana fara aceste aparate”.