Centrul, unitate si individuare

de  Strephon Kaplan Williams

Daca te afli in cautarea unui centru trebuie sa stii ca centrul se afla in interiorul tau. Se intituleaza si arhetipul centrului si nu-l vei gasi in exteriorul fiintei tale, fie ca-l cauti in sanul comunitatilor religioase, la un guru sau maestru, la un lider religios sau orice alta forma de organizare pe care oamenii au construit-o pentru a simboliza ceea ce este de fapt un principiu arhetipal – marea functie energetica care centreaza tot ceea ce exista.

Am avut un vis tocmai acesta noapte de iunie 22-23 ’99, in care cineva in adunarea comunitatii noastre, aranja scaunele toate orientate in aceeasi directie, pentru meditatia noastra in sarbatorire spirituala. Am intrat si am intrebat pe tip daca s-a consultat cu ceilalti. Nu o facuse, deci fusese egocentric, gandindu-se numai la el si la ideile lui. Nu se gandise la intreg. Am inceput sa rearanjez camera si scaunele, pentru a forma cu totii un centru sacru cu panze frumoase in centrul camerei si lumanari. Am fost ajutat de o prietena.

M-am trezit din vis ca sa-l scriu, cu un sentiment puternic ca exista iar acel concept de centru, ca fiind ideea cheie a actiunii pe Pamant. Acest concept si principiu separa totul, inclusiv cum eu si tu ca indivizi ne traim vietile, si de asemenea cum comunitatiile isi traiesc vietile colective. Nu traim pentru altii, sau pentru noi insine, ci traim de la un centru mai mare decat ego-urile noastre personale. Servind un centru mai mare ne servim mai bine pe noi insine. Nu ne punem pe noi insine ca centru pentru toate alegerile. In loc, traim pentru o valoare mai mare, si pentru un centru mai mare decat ego-ul nostru personal. In acest proces, avem o viata mai semnificativa. Nu urmam un guru si proiectam Dumnezeul si centrul pe acesti oameni obisnuiti care adopta roluri extraordinare, costume, vorbesc despre cunoasterea universala, te fac sa meditezi, slabindu-ti constiinta activa. Nu urmam religii si dogmele lor si figurile sacre, pentru ca de asemenea sunt propriile noastre proiectii asupra statuii si pietriei arhetipului interior care este vindecator si eroic. Unde este o religie in care toti sunt orientati spre centru si nu in spre est sau alta directie cardinala? Asezand altarul la capatul unei cladiri intitulata biserica creeaza o distanta intre noi oamenii obisnuiti si preotii din fata. Este daunator din punct de vedere psihologic sa faci anumite lucruri si oameni mai buni decat anumite lucruri si oameni.

Centrul este inauntru si in afara. Centrul este sursa superioara din care vin visele noastre nocturne si intelepciunea noastra intuitiva. Centrul este valoarea superioara in fiecare situatie care aduce toate partile si oamenii impreuna.

Pornind de la marile descoperiri ale lui C.G. Jung despre arhetipuri am construit un model energetic pentru modul cum functioneaza arhetipurile, energia principiilor intregii vieti.

Intai, cel mai mare arhetip dintre toate este cel al Centrului sau al Sursei. Jung a numit acest arhetip “Sinele” dar acest termen este prea apropiat de ceea ce numim egoul, sinele peronal, in sensul de “eu insumi”. De fapt, acest arhetip l-am numit intotdeauna Centrul sau Sursa, si asa vom continua sa ne referim.
Imagineaza-ti un diamant cu opt laturi facut din doua piramide conectate la baza. La fiecare colt al acestui model este un arhetip cu Sursa sau Centrul la centru, unind aceste alte mari arhetipuri ca perechi universale de functii energetice.

Modelul arhetipal al diamantului este alta pereche de opozitii numite Eroic si Adversitate. Cunoastem acesti poli ai diamantului desi nu vrem intotdeauna sa-i infruntam in vietile noastre. Functia arhetipului eroic este de a vindeca si castiga victoria a fortelor pozitive, a binelui. Eroicul este polul pozitiv al existentei si se manifesta ca si optimism, sanatate, victorie si energia electrica pozitiva spre a aprinde becurile noastre.

Opusul acestui arhetip eroic este cel al adversitatii, cel care se opune si distruge. Nu ne place acest arhetip. Pentru cei care sunt inca inconstienti de adevarata natura a existentei, si acesta ai putea fi tu, adversitatea este evitata cu toate preturile pe care aceasta le cere. De exemplu spui: ” vreau sa fiu fericit”, sau “oamenii ar trebui sa fie in pace si buni cu fiecare”. Incercand sa fii bun, eroic, sfant, deasupra mediei tot timpul, este nerealist. Avem Distrugatorul in noi asa cum avem si Vindecatorul. Cat de bine este sa nu vrei placere mai mult decat durere, bine fata de rau, viata fata de moarte. De ce? Pentru ca aceste opuse sunt functii energetice in realitate. Traiesti si mori. Aceasta este natura existentei. Simti placere si simti durere. Daca nu te lasi sa simti durerea si suferinta, atunci poate nu te vei lasa sa simti placerea si vitalitatea care e de asemenea posibila in viata ta.

Carl Gustav Jung numea adversitatea umbra si spunea ca nu o putem evita. Cei imaturi dintre noi isi spun lor insile si prietenilor lor: “Vreau sa fiu fericit in viata, vreau lucruirle sa fie bune in viata.” Cine dintre noi am spune: ” Vreau o iubita care ma sperie, in care nu pot avea incredere, pentru ca ea/el m-ar putea parasi?” Atunci construim asteptari nerealiste pentru noi si ceilalti bazate pe principiul energiei pozitive si bune si neglijand opusul sau care ar distruge si ar da pierdere si durere. “Poti avea incredre in mine dar nu poti avea incredere in umbra mea.” asa spun prietenilor mei intimi.

In centrul dintre Eroic si Adversitate este arhetipul centrului si al sursei ca functie energetica in aceste timpuri de lupta si separatie. Invata sa faci fata luptei si spearatiei in viata ta si nu cauta doar unitate si contopire.

Ultima pereche de arhetipuri opuse sincronicitatii, constiinta cu inteles, este o experienta in centru pentru ca toate faptele a unui moment anume se impreuneaza pentru a crea pentru noi o conexiune de inteles si directie continua in viata daca suntem deschisi la ea.

Centrul este inauntru si afara. Nu ar trebui sa adoram in temple si biserici, in Est sau Vest, ci sa ne reunim in comunitati in inima cu intentia de a de a forma cercuri in viata noastra, in jurul unui centru comun, care ne cuprinde pe toti. Ar trebui sa traim valori care ne unesc in toata diversitatea noastra. Ar trebui sa traim viata in echilibru cu intregul. Adica sa traim in centrul care ne echilibreaza tot. Ar trebui sa traim ca oameni intregi si comunitati intregi.
Daca vrei sa traiesti o viata echilibrata, centreaza-te asupra fiecarei dimiteti si moment al zilei tale de care iti amintesti. A centra este a gasi valoarea energetica in momentul care aduce impreuna diferitele energii si oameni cu care ai de a face. Daca cineva actioneaza intr-un mod extrem, se gandesc la ei insisi prea mult si resping pe ceilalti. Recapituleaza cu ei, daca poti, si daca nu pentru ei, menirea superioara a unor situatii. Ia masuri pentru a reechilibra situatii pentru a evoca concentrarea asupra unui centru superior, o menire mai mare care le include pe toate.

In opozitie unele cu altele fata de Sursa care le uneste la centru sunt arhetipurile Masculin si Feminin.
Masculin este o functie energetica pentru a structura si a face situatiile definite. Din aceasta functie energetica vin aspectele mai rationale ale vietii precum ar fi planificarea. Cealalta mare functie enegetica a masculinului este penetrarea si concentrarea in sexualitatea noastra. Masculinul functioneaza aici ca sa concentreze energia. Penisul penetreaza vaginul, si copilul este eventual conceput ca produs al unitatii dintre Masculin si Feminin.

Arhetipul Feminin este functia energetica a receptivitatii, fluiditate si cuprindere. Exact cum vaginul ia penisul si sperma pentru o viata si o relatie noua, la fel femininul in viata ia orice i se da. De aceea femeile deseori accentueaza relationarea, si sentimentele legate de relationare, pe cand barbatul se uita in afara catre noua sa tinta si obiectiv de penetrare in lume.

La centru unificand aceste opusuri functioneaza Sursa sau Centrul pentru unitate, si astfel una dintre cele mai mari experiente in viata in care suntem incuiati sexual in actul cu partenera noastra, facand experienta unitatii si universalitatii uimitoare, legare si vitalitate. Cheia este de a gasi unitate in opusuri in toate experientele si nu doar in exprimarea noastra sexuala. Chiar si homosexualii cu aceleasi organe genitale se unesc psihologic si spiritual ca opusuri sau altfel nu dau destula vitalitate relatiei lor.

Arhetipul Calatoriei functioneaza ca si un arhetip dezvoltator. Copacul creste mai mare si mai mare pana ce atinge maturitatea sa ultima, exact precum noi ne dezvoltam de la bebelusi la copii, la adulti. Dar in opozitie cu dezvoltarea liniara ca si fundamentala pentru viata, este Moartea-Renasterea, reintoarcerile si schimbarile in vietile noastre. Nu continuam a ne dezvolta pur si simplu intr-o directie data. Trecem de asemenea prin schimbari radicale, precum fac experienta multi oameni in ciclurile lor de sapte ani ale vietii.

Cand divortam sau ne casatorim, acestea sunt mari momente de Calatorie si Moarte-Nastere. Ne dezvoltam mai departe in calatoriile noastre ale vietii, dar facem de asemenea schimbari fundamentale, lasand batranii in urma ca cei noi sa se poata naste. Din nou, Sursa sau Centrul functioneaza aici spre a uni opusuri intr-un fel de sincronicitate sau loc de intalnire in timp dintre linear si ciclic ca in marile sarbatori la sfarsitul anului vechi si inceputul celui nou.

Acestea sunt cele Sapte Mari Arhetipuri precum le putem vedea in model. Impreuna ele reprezinta intreaga forma care ne uneste in noi insine dar ne uneste de asemenea relatiile noastre si comunitatiile si uneaste toata viata. Fara arhetipul unitatii si modelul contopirii a cum energia functioneaza nu ar exista univers, nici o unitate universala tinand intregul impreuna , preum si diferentindu-ul.

Acum, la un nivel practic, uita-te la ceea ce faci in mod cotidian. Esti blocat intr-o cearta mica sau mare cu cineva? Cine are dreptate si cine greseste. Incerci sa fii pozitiv si crezi in acelasi timp ca celalalt este negativ. Observa acest conflict si vezi cum aveti amndoi aceste opozitii inlauntrul vostru, influentandu-ma. Alege pentru amandoi unitatea si separatia in aceasta situatie. Alege pentru o menire superioara in conflict, chiar daca cealalta persoana vrea sa stea in micul ei ego.

Practica contopirea, centrand si separand in mod cotidian. Ia calatoria, dezvolt-o, nu te uita niciodata in urma, sacrifica totul pentru noua tasnire de inteles si directie in viata. Uneste-te cu opusul tau dar de asemenea separa-te. Nu incerca sa stai in unitate pentru totudeauna. Fii in legatura cu toate arhetipurile inlauntrul si in afara ta. Practica contopirea in tot ceea ce faci.

Un om i-a spus recent altuia care statea inaintea lui in costum alb de guru: ” Tu esti Mama mea, Tatal meu, tu esti Totul pentru mine.” Acum sufera acasa si se zbate in atata durere incat trebuie sa umble in carje.Privindu-l din exterior realizezi ca a s-a dat prea mult, si-a lasat trupul in meditatie, el este subrejit.Acest guru a vrut totul de la el si el a incercat sa ii dea totul.

Dar a pierdut simtul vital al lui insusi ca si calator individual in viata care integreaza arhetipuri mai degraba decat cauta sa le proiecteze inafara asupra altora.
Acest biet om sufera acum pentru extazul sau spiritual chiar prin dureri fizice si prescriptiipentru care nu s-a gasit inca vindecare desi a incercat toti vindecatorii pe care ii cunoaste.I-am spus ca sufra de inflatie spirituala dar oamenii nu te ascult cu atentie atunci cand sufera de inflatie si sunt sub influenta unui arhetip.

Omul proiecteaza o parte din fiinta sa asupra propriului sau guru asa incat sufera extrem inauntru.Si acesta era candva un om care avea mare succes ca si consultant managerial New Age.

Aveti grija de voi insiva, asa cum spune un talk show cunoscut. Dar mai presus de toate voi adauga: aveti grija de self-ul vostru adanc si de nevoia voastra de integrare si contopire. Deveniti una cu dvs. insiva! Uniti opusele!

Practicati neincetat echilibrarea si contoirea opuselor!

Nu uitati: echilibrati-va viata! Alta nu aveti !