Cele mai frecvente intrebari despre vise

1. Toata lumea viseaza?
Da. Studiile de laborator au aratat ca cele mai dinamice visuri le avem in timpul tipului de somn caracterizat de miscarea rapida a ochilor (REM – Rapid Eye Movement). In timpul somnului REM creierul este foarte activ, ochii se misca sub pleoape in toate directiile si muschii mari ai corpului sunt relaxati. Somnul REM apare la fiecare 90 – 100 de minute, de 3 – 4 ori pe noapte si dureaza mai mult pe masura ce noaptea inainteaza. Ultima perioada REM poate dura in jur de 45 de minute. Visurile mai putin dinamice se produc in restul noptii.

2. De ce oamenii intampina greutati in a-si reaminti visurile?
Unii oameni nu au dificultati in a-si reaminti constant o parte din visuri, in timp ce altii nu si le amintesc decat ocazional sau chiar deloc. Aproape tot ce se intampla in timpul somnului – visurile, gandurile care apar noaptea , precum si amintirile din treziri scurte – sunt uitate pana dimineata. Este ceva legat de fenomenul somnului in sine, care face dificila reamintirea a ceea ce s-a intamplat; din aceasta cauza cele mai multe visuri sunt uitate daca nu sunt scrise.

Cateodata se intampla sa ne amintim un vis mai tarziu, in timpul zilei sau in alta zi, ceea ce inseamna ca amintirile nu sunt total pierdute dar, din anumite motive, este foarte greu sa le recapatam. Somnul si visurile sunt, de asemenea, afectate de o mare varietate de droguri si medicamente, inclusiv alcoolul. Mai mult, incetarea brusca a unui anumite medicatii poate cauza cosmaruri. Este recomandabil sa discutati cu medicul vostru efectele pe care le au medicamentele prescrise.

Cei mai importanti factori care influenteaza amintirea visurilor sunt starea de odihna fizica si psihica. Cu cat suntem mai odihniti, adica ne acordam timpul necesar pentru somn, cu atat capacitatea de reamintire a visurilor creste.

3. Cum as putea sa-mi reamintesc mai bine visurile?
Un element important este dorinta de a ne reaminti visurile, atitudinea pe care o avem fata de visuri. Daca ne intereseaza ceea ce visam, atunci mintea noastra se conformeaza dorintei noastre si ne va oferi posibilitatea de reamintire a visurilor.

Inainte de a adormi spuneti-va ca doriti sa va reamintiti ce ati visat. Tineti ceva de scris sau un casetofon / reportofon langa pat. Odata ce v-ati trezit, incercati sa va miscati cat mai putin si sa nu va ganditi direct la ziua care urmeaza. Notati-va toate visurile si imaginile pentru ca ele se sterg repede daca nu sunt notate sau inregistrate. Daca nu va reamintiti tot visul, mentionati ultimul lucru pe care l-ati avut in minte, inainte de a va trezi, chiar daca vi-l reamintiti foarte vag.

4. Sunt visurile colorate?
Cea mai mare parte a visurilor sunt in culori, desi oamenii nu sunt constienti de acest lucru. Acest lucru se datoreaza fie dificultatii de a-si reaminti visurile, fie caracteristicii culorii de a fi ceva natural pentru experienta noastra vizuala. Probabil ca oamenii care sunt foarte constienti de culoare cand se trezesc, observa mult mai des culorile in visurile lor.

5. Au visurile vreo semnificatie?
Desi oamenii de stiinta continua sa dezbata aceasta problema, cei mai multi oameni, care lucreaza cu visurile lor, au aflat ca visurile sunt pline de semnificatii pentru ei. Visurile sunt folositoare pentru a invata mai multe despre sentimentele , gandurile, comportamentul, motivele, valorile celui care le-a visat. Multi descopera ca visurile ii pot ajuta in rezolvarea problemelor pe care le au. Mai mult, artistii, scriitorii si oamenii de stiinta sunt adesea inspirati de visurile lor.

6. Cum pot invata sa-mi interpretez visurile?
Cel mai important lucru care trebuie avut in minte este ca visurile tale reflecta gandurile si sentimentele din subconstientul tau. Oamenii, actiunile, emotiile din visurile tale se raporteaza la persoana ta.

Unii experti in visuri sustin ca exista visuri tipice sau arhetipale si elemente ale visurilor care persista, indiferent de persoana, cultura sau timp. Oricum, de obicei, aceeasi imagine sau simbol va avea semnificatii diferite pentru diferite persoane.

De exemplu, un elefant in vis poate insemna ceva pentru un ingrijitor la zoo si cu totul altceva pentru un copil, a carui jucarie preferata este un elefantel.
Prin urmare cartile care atribuie o semnificatie specifica pentru un simbol sau imagine din vis (asa zisele dictionare de visuri) nu sunt de obicei de ajutor.

Gindindu-va la semnificatiile care le au pentru voi elementele din vis, sau ce amintiri va trezesc, facand paralele intre aceste asocieri si ce se intampla in viata voastra reala si fiind rabdatori si constanti in aceasta analiza, veti invata sa va intelegeti visurile. Poate fi folositor sa aveti un jurnal de visuri si sa reflectati asupra visurilor pe o perioada mai lunga de timp pentru a obtine cea mai adevarata imagine a vietii voastre din vis. Exista multe carti bune care va pot ajuta sa incepeti interpretarea visurilor.

7. Ce semnificatie are un vis care se tot repeta?
Visurile care se repeta si care pot continua ani de zile, ar trebui tratate ca orice alt vis. Trebuie facuta o paralela intre vis si gandurile, sentimentele, comportamentul si motivele celui care le viseaza. Intelegerea semnificatiei acestor visuri poate ajuta persoana sa rezolve o problema cu care poate s-a luptat ani de zile.

8. Este normal sa avem cosmaruri?
Cosmarurile sunt foarte frecvente printre copii si destul de dese printre adulti. Adesea, cosmarurile sunt cauzate de stres, experiente traumatizante, dificultati emotionale, droguri, medicamente sau boala. Exista oameni care au frecvent cosmaruri care nu au legatura cu viata lor reala. Studii recente sugereaza ca acesti oameni tind sa fie mult mai deschisi, senzitivi, increzatori si emotionali decat oamenii obisnuiti.

9. Daca visezi ca mori sau te prabusesti, vei muri in somn?
Nu, aceste idei nu sunt adevarate. Multi oameni au visat ca mor sau se prabusesc si au mai ajuns sa povesteasca despre toate acestea! Puteti explora semnificatia acestor visuri la fel cum le explorati pe celelalte. Oricum, daca vreun aspect al visurilor dvs va ingrijoreaza sau va preocupa, este bine sa vorbiti cu o persoana competenta despre aceste griji.

10. Pot visurile sa prevada viitorul?
Exista multe exemple de visuri care par sa prezica evenimente viitoare. Cauzele unora dintre acestea pot fi coincidenta, o memorie defectuoasa, sau legaturi inconstiente ale unor informatii deja cunoscute. Unele studii de laborator au condus la visuri predictive, clarviziuni si visuri telepatice; rezultatele acestora au fost insa foarte variate atat timp cat aceste visuri sunt dificil de studiat in conditii de laborator.

11. Este posibil sa controlam visurile?
Va puteti adesea influenta visurile prin autosugestie, inainte de a adormi. O alta metoda de a influenta visurile este asa numita visare lucida, in care sunteti constienti ca visati, in timp ce sunteti treji in vis. Cateodata oamenii au astfel de visuri in mod spontan. Este posibil sa invatati cum sa mariti durata visarii lucide si capacitatea dvs de a influenta cursul evenimentelor din vis. Unele lucruri sunt mai usor de controlat decat altele, insa controlul complet nu va fi posibil probabil niciodata. Unii dintre profesionistii in acest domeniu pun in discutie incercarea de a controla visurile si ne incurajeaza, mai degraba, sa invatam sa le intelegem si sa ne bucuram de ele.

12. Cat timp trebuie sa dormim pentru a fi odihniti?
Pentru a se odihni organismul are nevoie in medie de 6-9 ore de somn pe noapte.

Tratatele clasice de yoga mentioneaza durata necesara pentru somn, in functie de nivelul de constiinta – corelat cu centrii de forta (chakre). Astfel, pentru o persoana cu un nivel de constiinta minimal (corespondent primei chakre – Muladhara), somnul necesar are durata cuprinsa intre 10-12 ore. Nivelul de constiinta specific urmatoarei chakre – Swadhistana (prezent la majoritatea oamenilor) permite odihnirea completa a organismului in 8-10 ore. Manipura Chakra activata predominant (de exemplu la persoanele extrem de curajoase, care au vointa necesara pentru a duce la indeplinire sarcini de riscante si dificile) intretine un nivel de constiinta putin mai extins decat anteriorul, iar durata somnului necesar pentru astfel de persoane variaza intre 6-8 ore s.a.m.d.

13. Ce stim despre tribul Senoi?
Mai putin cunoscut este ca metodele moderne de interpretare a visurilor nu sunt chiar atat de moderne. Exista o cultura minuscula, localizata undeva in Malaiezia, de la care chiar si Jung a avut de invatat. Este vorba de tribul Senoi, care traieste in padurile ecuatoriale din centrul Malaieziei, departe de orice interactiune cu civilizatia moderna. Marturiile despre tribul SENOI sunt descrise pentru prima data in 1969 de catre prof. Kilton Stewart .

Aceasta mica societatea nu cunoaste probleme sociale, doar o armonie perfecta care dureaza de secole; nu se cunoaste cand a avut loc vreun conflict in cadrul acestui trib.

Cum au reusit?

Prin practicarea unor metode speciale de interpretare a visurilor, sub indrumarea directa a conducatorului spiritual al tribului, pe care-l numesc tohat. Desi traiesc in cabane de lemn, suspendate, dimineata are loc un ritual neobisnuit: membrii fiecarei familii se aduna la un loc, povestindu-si si analizandu-si visurile din timpul noptii, sub indrumarea tatalui sau a fratilor mai mari. Apoi, toti barbatii tribului se aduna la tohat pentru a prezenta visurile mai importante. Acesta il va indruma pe fiecare, in functie de visurile pe care le-au avut. Iar rezultatele sunt exceptionale, dovedite de bunastarea din cadrul tribului datand de sute de ani.

14. De ce unii oameni nu isi aduc aminte de visuri?
Un raspuns din perspectiva psihologiei transpersonale.
Unul dintre factorii esential de care depinde reamintirea visurilor este campul de constiinta, alaturi de atat de necesara odihna psihica si fizica.

Din perspectiva psihologiei transpersonale, unul dintre conditiile care duc la reamintirea tuturor visurilor este existenta unui camp de constiinta extins; cu alte cuvinte, individul trebuie sa fie constient de un „numar destul de mare de elemente” in timpul zilei, iar aceasta constiinta extinsa sa fie prezenta constant. Dar sa explicam putin la ce ne referim cand spunem ca trebuie sa existe „un numar destul de mare de elemente” in campul constiintei.

În mod obisnuit, suntem constienti simultan de cateva aspecte din noi si din jurul nostru – actiunea pe care tocmai o realizam, calitatea aerului, eventual oboseala picioarelor, oamenii din imediata apropiere. Cu cat campul constiintei este mai extins, cu atat el include mai multe elemente pe care Eul nostru le constientizeaza simultan.

Atunci cand campul nostru de constiinta este mai extins vom mai constientiza simultan, alaturi de elementele precizate mai sus si starea afectiva personala, pozitiva, neutra sau negativa; de asemenea, empatic vom simti si starea afectiva a persoanelor din jurul nostru, simultan putem constientiza fluxul discursiv al gandurilor din mintea noastra si bucuria de a trai o noua experienta de viata, etc.

O persoana cu un camp constient minimal pentru supravietuire va percepe doar ceea ce se intampla in spatiul imediat inconjurator si eventual cateva nevoi interioare de baza (foame, sete etc.). Pentru o astfel de persoana, chiar odihnita foarte bine si chiar daca a dormit destul timp nu exista posibilitatea reamintirii visurilor.

Cu cat campul persoana evolueaza, se maturizeaza psihic si spiritual, campul constient se extinde iar Eul reuseste sa pastreze amintiri, la inceput haotice apoi tot mai clare a visurilor pe care le are. Extrema cealalta este mentinerea constientei depline in timpul visului. Dar pentru aceasta, campul constient trebuie sa includa toate elementele posibile de a fi constientizate. Desigur, multe elemente (ca de exemplu legaturile psihice invizibile dintre oameni) pot fi uneori constientizate si de persoanele obisnuite, insa noi ne referim la constientizarea simultana a tuturor lucrurilor posibile. La aceasta extrema nu mai vorbim insa de constiinta, ci de transconstiinta si de Constiinta Cosmica. Pentru un om transconstient, luciditatea se pastreaza atat in timpul starii de somn cu visuri, cat si in starea de somn profund. Aceasta noua forma de constiinta a fost denumita Turya („a patra stare”) de traditiile filosofice orientale si constituie scopul final al tuturor metodelor si tehnicilor de transformare psihica si spirituala.

Oamenii obisnuiti se situeaza undeva intre extremele prezentate, intre o constienta minimal pentru supravietuire si Constiinta Cosmica.

Reamintirea visurilor este cu atat mai frecventa si mai clara cu cat campul constient este mai extins.