Arhetipurile visului

1. Ce sunt arhetipurile?

Arhetipurile reprezinta structuri ale inconstientului colectiv. Ele s-au format din functionarea psihica de-a lungul intregii linii ancestrale si ca urmare ele constituie, toate laolalta, o imagine a lumii, nascuta la confluenta si din condensarea unor experiente milenare.

Arhetipurile sunt imaginile primordiale, formate pe parcursul a mii de ani, cand creierul si mintea umana ieseau dintr-o stare animala. Formele – Simbolurile prin care aceste arhetipuri ies la iveala difera insa de la o cultura la alta, fiecare popor avand propriile simboluri, specifice ale aceluiasi arhetip.

Noi nu avem acces constient la aceste arhetipuri, ci doar la manifestarile acestuia, la simbolurile arhetipale, care se manifesta in viata noastra de zi cu zi.

Imaginile arhetipale sunt mitice si sunt simbolice, deoarece exprima consonanta subiectului care traieste o experienta cu obiectul care-i prilejuieste experienta. E de la sine inteles ca orice mitologie si orice revelatie provine din aceasta matrice a experientelor si de aceea orice idee viitoare despre om sau lume va proveni tot de aici.

2. Care sunt cele mai frecvente simboluri arhetipale?

Carl Gustav Jung a studiat si identificat urmatoarele arhetipuri: “persona” (masca in spatele careia se ascund oamenii, un fel de compromis intre sine si societate), “umbra” (partea din noi pe care o respingem, care nu ne convine), “animus” (partea masculina inconstienta care exista la o femeie), “anima” (partea inconstienta feminina din psihicul barbatului), “batranul intelept”, “marea mama”, “Sinele” (arhetipul unitatii, al unificarii)

Prof. Ion Manzat identifica urmatoarele tipuri de simboluri arhetipale:

Mitice: Oedip, Procust, Hamlet, Faust
Sacre: Hristos , graul , Adam, Eva), Crucea, Botezul , Sf. Treime, Cerul, Icoana, mataniile, lumanarea.
Magice: farmece, tarot, samanism
Alchimice: Aur, oul filosofic, Athanor, metale, operatii, culori
Aritmozofice (ale numerelor)
Zodiacale
Masonice: arca, ciocanul, coloana, compasul, echerul, fierul cu plumb, Hiram, salcamul, triunghiul

Simboluri de gradul doi: Mana, Mantra, Yantra, mandala

Clase particulare de simboluri
– simbolul scarii
– simbolul navigatiei (Homer)
– simbolul apei
– simbolul privighetorii
– simbolul sarpelui (G. Dwand)
– simbol al Cleopatrei (C. G. Jung)
– simbolul “curcubeului, podul ceresc”
– simbolul crucii
– simbolul sarpelui Kundalini
– simbolul atavic (G. Bachelard)
– simbolul thanatologic (Jung)
– simbolul animalelor
– simbolul plantelor
– simbolul formelor geometrice
– simbolul modem (Jung)
– simbolurile Eternitatii

3. Cum este utilizat arhetipul in explorarea visurilor?

Arhetipul constituie un ansamblu de energie primara alcatuit din energie si forma. Energia este posibilitatea de miscare, de deplasare dintr-un loc in altul. Ea are forta, o anumita putere si capacitatea de a afecta materia sau de a produce modificari la nivelul acesteia. Materia este ea insasi o stare mai palpabila a energiei. Materia constituie forma care o ia energia atunci cand se afla in repaus relativ.

Arhetipul este definit ca o combinatie intre energie si forma. Energia fara forma ar fi difuza. Forma fara energie ar fi lipsita de miscare, iar in conditiile noastre, lipsita de viata. Universul este alcatuit din ansambluri fundamentale ale energiei si formei, numite arhetipuri. Viata insasi constituie o manifestare a acestor unitati fundamentale.

Explorarea visurilor apeleaza la energia arhetipala a visului, a psihicului si a vietii exterioare. Experientele visului ne indica modul in care energia noastra vitala este blocata sau modul in care aceasta se manifesta. Energia fie ca opune rezistenta, fie ca se elibereaza. Exploram visurile noastre pentru a ne elibera energia, astfel incat aceasta sa functioneze in mod natural si in sens integrator.

Deoarece visurile ne arata daca energia vitala circula sau este blocata, explorarea visurilor constituie una dintre cele mai bune modalitati de abordare a energiei vitale in vederea folosirii acesteia in scopuri curative sau pentru realizarea noastra deplina.

Toate arhetipurile, ca si manifestarile acestora, exista in cadrul unui model al integritatii, propriu vietii insesi si psihicului. Fiecare arhetip este legat de celelalte arhetipuri in baza legilor universale si naturale. Acestea sunt legile opozitiei si reconstituirii, cu diferitele lor forme de exprimare si functionare reduse la dinamici specifice.

Analizam visurile pentru a vedea modul in care se manifesta sau nu se manifesta energia noastra vitala, apoi aplicam metodele corespunzatoare pentru a evoca sistemul integritatii naturale, inlaturand adesea piedici pentru a ajunge la o noua expresie a vietii si vitalitatii.
4. Modelul celor sapte arhetipuri de baza in metoda Jung-Senoi

Modelul celor sapte arhetipuri de baza prezentat aici va ajuta sa vedeti modul in care actioneaza energia in viata, in vis si la nivelul psihicului. Acest model are aplicatii si in domeniul istoriei si culturii.

modelularhetipurilor

Lumea are nevoie astazi de unitate, o functie a arhetipului central al Sinelui, unitate fara de care lumea se va autodistruge. Exista astazi potentialul propriu arhetipului Adversitatii de a anihila toate formele de viata de pe aceasta planeta, cu exceptia celor mai rudimentare. Armele nucleare au fost construite de catre constiinte supermasculinizate, care au considerat ca modul de a proteja natiunile consta in putere si dominatie, in locul utilizarii valorilor feminine ale creativitatii si asocierii, ca mijloace de apropiere a natiunilor.

Conflicte vor exista intotdeauna. Intre pozitivi si negativi va exista intotdeauna o lupta. Dar fiecare dintre aceste parti se considera pe sine ca fiind buna, Eroica, in timp ce pe cealalta o vede ca fiind raul, Adversarul, inamicul. Modul de abordare a conflictului este de a privi aceste conceptii ca proiectii ale fortelor arhetipale din interiorul nostru. Noi posedam, fiecare, toate aceste arhetipuri care apar in visurile noastre. Daca exista o violenta interioara inseamna ca si inamicul se afla inauntru. Noi suntem inamicul, dar si reconciliatorul sau salvatorul. in interiorul nostru exista toate aceste parti, dar ele trebuie sa actioneze prin cooperare in cadrul unui model al integritatii. Aceasta inseamna ca noi putem determina o dinamica constienta prin extragerea proiectiilor si integrarea lor in noi insine.

Fiecare etapa a vietii, a Itinerarului existentei, ne poarta inainte. Evoluam, devenim mai constienti, dar si mai eficienti. insa pe acest drum apar si dificultati, ca de pilda aceea legata de Moarte – Renastere, care ne impun modificari radicale. Fiecare criza constituie o ocazie de schimbare. Vom opta, in acest sens, pentru intregul proces? Pentru aceasta avem nevoie de un Eu creator si implicat, acela care face optiunea, care apreciaza totalul si se afla in slujba Sinelui, centrul dinauntru si din afara, ale carui functii sunt acelea de a unifica, a diferentia si a integra toate contrariile intr-un intreg, pentru a transforma viata.

Visurile, ca si alte metode de cunoastere, ne vor arata calea, deoarece ele ne arata dinamica interioara care motiveaza comportamentul exterior. Pornim de acasa si ne intoarcem acasa de fiecare data cand suntem confruntati cu un moment critic sau cu o criza, pentru a ne intreba, odata mai mult, cum suntem afectati de ceea ce se afla in afara si ce anume putem face pentru ca actiunile noastre sa devina mai constiente si integrate. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a opta, atat ca natiune, cat si ca individ.