1. Metoda Jung-Senoi in societatea moderna
Cei mai multi oameni, precum si multe scoli de psihologie interpreteaza visurile si cred ca interpretarile lor sunt reale si au un sens. Daca la un joc de noroc oricine poate castiga, luand potul cel mare, caracterul de castig si pierdere al interpretarii visurilor nu justifica aplicarea metodei.
Aceasta constituie o afirmatie provocatoare, deoarece se refera direct la acei psihologi, inclusiv adeptii lui Freud si Jung, ale caror metode de terapie se bazeaza pe interpretarea visurilor. Acesti psihanalisti si analisti au dedicat ani intregi studiilor de caz, au studiat operele profesorilor lor si mitologia, incercand sa-si intareasca autoritatea de a interpreta visurile celorlalti.
O modalitate noua de abordare pentru psihologii si terapeutii oricarei scoli este aceea de a iesi din spatele birourilor si de a trece direct la procesul terapeutic si de explorare a visurilor pacientilor lor.
Atat unii, cat si ceilalti se vor schimba foarte mult in acest proces, deoarece nu vor putea actiona numai pe baza intelectului. Ei vor trebui sa-si scruteze sentimentele implicandu-se direct. Daca isi vor prelucra visurile suficient de bine, terapeutii vor dobandi si ei o experienta de natura curativa, pe care o vor putea aplica in explorarea visurilor, atat pentru alte persoane, cat si pentru ei insisi.
Exista, de asemenea, oameni cu asa-numite puteri paranormale si initiati in esoterism care procedeaza singuri la interpretarea visurilor si vietii pacientilor in loc sa-i atraga pe acestia intr-un proces activ de vindecare. Lumea este plina de minti rationale, majoritatea dintre acestea parand a fi puse in slujba sistemului de aparare a Eului.
Prelucrarea visurilor ocoleste Eul defensiv, aducand la suprafata Sinele cel adevarat. O premisa fundamentala a interpretarii visurilor consta in faptul ca irnaginile simbolice si actiunile onirice (din timpul visului) au pentru persoana un sens specific, unic.
O a doua premisa este aceea ca visul vorbeste fiecaruia despre persoana sa si despre viata, ca visul reflecta psihologia persoanei. Aceasta este numai o presupunere, si nu un fapt „stiintific” dovedit. Poate ca in final nu exista nici o dovada ca visurile pot reprezenta ceva mai mult decat trairea experientei unei energii vizuale ca atare. Cu toate acestea, noi, cei care suntem adepti ai modului de abordare Jung – Senoi, dispunem de marturiile a sute de persoane care au aratat ca prin explorarea visurilor lor au ajuns la o noua intelegere a persoanei proprii si a vietii, iar actiunile lor s-au modificat in bine.
2. Principalele tehnici de explorare a visurilor utilizate in cadrul metodei Jung-Senoi
1. Explorarea individuala a visurilor
2. Explorarea in grup a visurilor
3. Obiectivarea visurilor
4. Urmarirea Eului oniric
5. Reluarea visului in scris
6. Dialogul cu personajele onirice
7. Imersiunea simbolica in vis
8. Explorarea corpului oniric
9. Explorarea onirica arhetipala
10. Reintrarea in vis
11. Punerea in scena a visului
12. Reprezentarea artistica a visului
13. Incubatia visului
14. Amplificarea simbolurilor
15. Imersiunea in sursa visurilor
3. Cateva particularitati ale metodei Jung-Senoi
Explorarea visului de deosebeste fundamental de interpretarea comuna a visului, prin faptul ca, in cazul explorarii, visul poate fi actualizat sau trait intr-un anumit fel. Interpretarea visurilor transforma imaginea in concept utilizand sisteme de simboluri exterioare, ceea ce in cazul unei explorarii profesionale a visurilor este exact lucrul care trebuie evitat.
Toate cartile de vise prezinta de fapt sisteme de simboluri. Imaginile pot sugera o serie de concepte, deci se pune intrebarea daca poate exista numai un singur concept sau interpretare pentru un simbol sau imagine?
„Pisica neagra” din vis inseamna noroc pentru cei care utilizeaza cartile de vise.
Este aceasta interpretare reala ?
Eroare: Presupunerea ca oricine poate cunoaste ce anume inseamna un simbol sau o imagine este falsa. Imaginea este oare egalul conceptului? Daca este asa, cine poate dovedi aceasta corespondenta de unu-la-unu intre imagine si concept?
Exemplu: Un tanar specializat in metafizica a dat o interpretare foarte complicata simbolurilor din visul unei persoane care practica explorarea visurilor in grup, anume: „Geamantanul pe care il porti cu tine in vis este plin cu lucruri de care va trebui sa scapi in viata. in vis, te afli la plimbare, pentru a te distra. Dar, inainte de aceasta, este necesar sa inlaturi tot ce ai in geamantan, deoarece te impovareaza”.
Geamantanul nu semnifica acelasi lucru pentru toti oamenii! El are o semnificatie specifica fiecarui individ in parte!
Partea buna: Interpretarea unui simbol, ca in exemplul mentionat, ar putea oferi autorului sau autoarei visului noi posibilitati de a-l aprecia, daca acesta sau aceasta ar putea avea capacitatea clara de a decide care anume interpretare este cea potrivita. Daca o interpretare pare logica, aceasta nu inseamna neaparat ca este si corecta pentru dumneavoastra.
Fiti atent. Daca va hotarati sa nu va incredeti in altcineva, puteti avea incredere in dumneavoastra insiva.
O modalitate mai buna:
Puneti astfel de intrebari autorului visului incat acesta sa-si poata completa experienta legata de imaginea geamantanului, ca de pilda: Cum este geamantanul din visul dumneavoastra? Ce anume vedeti ca faceti cu acest geamantan din vis? Puneti intrebari care sa permita raspunsuri ample, nu solicitati raspunsuri prompte sau raspunsuri prin Da/Nu.
Practicati o reintrare in vis astfel incat autorul, aflat in stare de meditatie, cu ochii inchisi, sa retraiasca intreaga scena a visului, inclusiv purtarea geamantanului.
Practicati o imersiune simbolica. Daca autorul visului este de acord, el poate trece intr-o stare de meditatie, concentrandu-se din nou asupra. geamantanului din vis, apoi poate actiona: de pilda il poate deschide.
Din exterior, sau din punctul de vedere al Eului nostru, nu stim ce contine geamantanul sau daca el contine ceva. Prin reintrarea in vis sau prin imersiune simbolica ne intoarcem la starea mentala care a produs initial visul cu scopul de a trai mai complet experienta onirica si posibilitatile pe care ea le ofera. Visul este inca viu dupa ce a fost visat initial, chiar daca noi nu ni-l amintim pe moment. Tehnicile pe care le-am mentionat au facilitat trairi onirice si emotionale profunde prin intrarea, din stare de meditatie din nou in vis.
Ce nu facem noi:
Noi nu ne referim, pentru interpretarea visului, la categorii de simboluri, asa cum ati proceda dumneavoastra folosind o lucrare al carei autor prezinta o lista de simboluri aratand apoi, pentru fiecare, ce anume inseamna sau cum ar proceda psihologii si sustinandu-si cu autoritate punctele de vedere.
Exemplu: Geamantanul simbolizeaza purtarea unei incarcaturi ascunse. Geamantanul inseamna deci ca ascundeti anumite dorinte de ordin sexual, deoarece geamantanul sau poseta purtata de femei simbolizeaza vaginul.
O alta interpretare ar corespunde faptului ca un geamantan inseamna dorinta dumneavoastra de a calatori.
Oricare dintre aceste interpretari ar putea avea o oarecare relevanta, desi ele au tendinta de a fi amagitoare.
Eul sau partea noastra constienta poate fi acaparata de gandirea altei persoane. Interpretarile se bazeaza pe categorii sau sisteme de simboluri care reprezinta generalitati.
În explorarea visurilor, scopul nostru este acela de a obtine pentru vis un raspuns specific autorului visului. Pentru a face acest lucru, noi trebuie sa evocam experienta proprie a autorului si nu sa-i oferim acestuia interpretari din exterior.
4. Integrarea metodei de explorare a visurilor in psihoterapie
Principalul avantaj al integrarii explorarii visului cu terapia consta in faptul ca aceasta ii permite atat clientului cat si persoanei care executa terapia sa se concentreze direct asupra unui domeniu mai larg de probleme decat ar fi posibil in cazul terapeutului sau clientului separat. Explorarea visului reprezinta si un proiect de progres pe care fiecare il poate executa acasa si la acre se adauga efectul terapiei.
Explorarea visului se invata prin practicarea ei.
Atat terapeutul cat si pacientul pot folosi aceasta metoda pentru a efectua o explorare de profunzime a visurilor. Visurile ii vor invata pe fiecare dintre ei ce trebuie sa stie daca doresc sa se dedice acestei activitati. Explorarea visului poate asigura progrese importante acolo unde procesul terapeutic le reclama, pentru a evita proiectiile in oglinda sau contraproiectiile clientului si terapeutului.