Criteriile pentru a clasifica un vis sunt multiple. Aici am utilizat doar cateva din acestea. Clasificarea de mai jos nu se doreste exhaustiva, mai degraba orientativa, continand doar cateva tipuri principale:
Visuri ale copilariei: visurile din perioada prezenta pot reflecta o dinamica din copilarie care necesita rezolvare. Visurile pe care vi le amintiti din perioada de inceput a copilariei evidentiaza intotdeauna matricea mitica, a carei punere in scena este mereu reluata in timpul vietii unei persoane.
Visuri ale problemelor Eului: visurile aduc adesea in fata Eului oniric sau al Eului in stare de veghe probleme de atitudine, sentimente şi comportament care necesita schimbari.
Visuri ale relatiilor: unele visuri evidentiaza in mod exact dinamica unei relatii apropiate şi chiar ceea ce avem de facut.
Visuri ale “umbrei”: visuri ce ne ajuta sa ne desprindem de acea parte a noastra cunoscuta sub numele de “persona” (masca sociala), infatişandu-ne ca adoptand comportamentul “umbrei” (partea ascunsa din noi).
Visuri amplificatoare: visurile pot exagera anumite situatii sau atitudini de viata pentru a le scoate clar in evidenta in fata celui care viseaza.
Visuri anticipative: visurile ne pot pune in alerta cu privire la principalele evenimente exterioare care se pot produce in viitor.
Visuri arhetipale: sursa visurilor ii poate arata celui care viseaza care dintre energiile sale arhetipale sunt cele mai active sau care sunt mai accentuate intr-o anumita situatie de viata, astfel incat acestea sa treaca in conştient si sa poata fi folosite.
Visuri atestatoare sau complementare: atunci cand am facut o optiune eficienta sau importanta in viata vom avea adesea un vis care confirma aceasta actiune.
Visuri compensatoare: in orice problema poate aparea un punct de vedere diferit sau contrar punctului de vedere predominant al Eului.
Visurile copiilor: copiii işi pot explora visurile ase-menea persoanelor adulte daca se apeleaza la procese intuitive, de tipul artei sau povestitului.
Visuri coşmar: visurile in care apar elementele potrivnice cu care se confrunta Eul oniric se pot transforma in coşmaruri daca Eul in stare de veghe se blocheaza datorita spaimei şi trezeşte Eul oniric inainte de a se fi produs rezolvarea situatiei onirice in cauza.
Visuri de explorare: in visuri, la nivelul imaginilor şi sentimentelor, ne putem intalni cu lucruri imposibile in viata exterioara.
Visuri de natura sexuala: in vis, relatia sexuala poate reflecta modelul arhetipal care se afla la baza vietii sexuale exterioare sau poate reprezenta experienta reunirii intr-un tot unitar cu o alta parte din noi.
Visuri de perspectiva: visuri ce ne pot arata poten-tialele unor noi orientari şi directii de viata sau ne pot releva problema pe care trebuie sa o rezolvam.
Visuri de veghe: uneori situatiile interioare pot deveni atat de intense şi necesita atat de acut o rezolvare incat ele erup in viata exterioara, creand scene incarcate de simbolism in legatura cu optiunile persoanei respective in viata exterioara.
Visuri instructive: anumite visuri instruiesc Eul in stare de veghe prin plasarea Eului oniric in situatii dificile care sunt abordate intr-o noua maniera, astfel incat sa poata fi rezolvate; in acest mod persoana in cauza este ajutata sa caştige o noua experienta de viata.
Visuri intuitive: uneori visurile releva informatii despre persoane şi situatii din afara astfel incat sa putem actiona conştient pentru a rezolva o situatie.
Visuri lucide: visurile in care Eul in stare de veghe şi Eul oniric se confunda, producand starea de recunoastere conştienta ca visam; ele se nasc adesea datorita faptului ca functia Eului preia functia generatoare de imagini de la Sursa visurilor.
Visuri nerezolvate: visurile nerezolvate sunt visuri care prezinta problemele intr-o situatie statica sau de conflict, fara a propune o rezolvare.
Visuri problema: visurile pot aduce in fata noastra probleme interne sau exterioare, astfel incat prin explorare sa le putem rezolva.
Visuri psihice: in visurile psihice percepem intuitiv situatii pe care altfel nu le-am putea cunoaşte.
Visuri revelatoare: uneori visurile ne descopera noi posibilitati de actiune sau intelegere.
Visuri spirituale: visurile spirituale ne ofera o perspectiva importanta a relatiei Eului cu energiile sursei.
Visuri sublime: un vis sublim este visul care contine o problema majora de viata, impreuna cu o posibila rezolvare şi o noua abordare sesizabila la nivel sentimental.