Dictionar – termeni de baza

Acceptare: Decizia de a ramane deschis, acceptand lucrurile asa cum sunt.

Actualizarea visurilor: Practica de retraire a visurilor si racordare a continutului lor la viata cotidiana.

Adevar: Ceea ce este real prin cunoastere directa, fie prin experienta, fie prin intuitie. Perceperea directa a esentei care se afla in spatele manifestarilor concretului.

Amplificare: Descoperirea sensului unui simbol sau al altei experiente prin obiectivarea caracteristicilor intrinseci ale simbolului respectiv sau ale experientei respective.

Arhetip: Un manunchi alcatuit din energie si forma inerente existentei. Un model de baza a expresiei care se manifesta ca energie si forrna, ca imagini, modele si functii in interiorul personalitatii, ca roluri jucate in societate, ca sentimente, concepte si simboluri.

Constienta: Cunostinta plus actiunea corespunzatoare. A fi cu adevarat constient inseamna a actiona pe baza cunoasterii respective.

Contrarii: Energii primare sau arhetipuri care exista in relatie unele cu celelalte prin armonie si opozitie.

Deplinatate, Integritate: Proces de constientizare si includere a tuturor componentelor unui individ, inclusiv a umbrei, in cadrul unui tot armonios si diferentiat.

Destin: Ceea ce facem din soarta noastra prin optiuni. Nu putem opta pentru ceea ce ni se intampla, dar putem opta pentru modul in care vom actiona in cazul a ceea ce ni s-a intamplat.

Dialog: O metoda de explorare a visurilor in care se intra in legatura cu dinamicile psihicului (exceptie facand Eul) si li se atribuie replicile necesare dialogului.

Durere: Experienta de a opune rezistenta fortei vitale.

Emotie: O stare de energie puternica la nivelul psihicului care actioneaza asupra sentimentelor specifice, transformandu-le in stari sufletesti.

Eul: Functia personalitatii care concentreaza campul constientului, face optiuni si reprezinta un locus al identitatii individuale.

Eul implicat in observare: Punctul individual al constientei care observa actiunile si alte stari naturale si poseda o identitate.

Eul oniric: Concentrarea identitatii persoanei care viseaza, in timpul visului. Eul oniric poate reprezenta imaginea celui care viseaza sau numai o prezenta simtita a constiintei fara o forma specifica sau chiar consti-inta, dar intr-o alta forma.

Experienta interioara: Stari sentimentale si fizice, simtite si percepute ca venind din interior si exprimate sub forma de senti-mente, imagini, actiuni sau concepte.

Explorarea visurilor: Metoda de lucru cu visurile aplicata in scopul de a accentua continutul lor, de a extrage sensul pe care il au pentru autorul visului si de a stimula sau a produce o schimbare.

Feminitate: Arhetipul deschiderii, al cresterii si al cuprinderii realitatii.

Forta vitala: Energia, capacitatea de a pune in miscare problemele atat in interior, cat si in viata.

Functia creatoare de imagini: Acea predispozitie catre actiune de la nivelul psihicului, care foloseste energia afectiva si o traduce in imagini, prelucrate ca visuri, amintiri sau alte sisteme de vizualizare interna.

Imersiune simbolica: O tehnica bazata pe starea de meditatie pentru trairea imaginilor si actiunilor la nivel interior.

Inconstient: Termen utilizat pentru acea parte a psihicului pe care nu o cunoastem in mod constient. Inconstientul constituie numai o parte din totalul psihicului.

Individuatie: Procesul de a deveni constient cu privire la propria si adevarata ta natura si de a urma aceasta natura, si nu valorile si atitu-dinile colective; acest proces se desfasoara de-a lungul intregii vieti. Pentru a descoperi si a urma natura interna proprie fiecarui individ, procesul de explorare trebuie sa se desfasoare in mod curent.

Interpretare: Exprimarea sensului unui simbol pe baza aplicarii unui sistem exterior de simboluri la o experienta originala.

Intuitie: Perceperea directa a potentialului si caracterului ine-rent al unui lucru sau al unei experiente.

Itinerar: Experienta de integrare a constientei si dezvoltarii interioare cu constienta si dezvoltarea exterioara. De asemenea, sentimentul trairii predispozitiei fiecaruia si a telului sau in viata.

Masculin: Arhetipul concentrarii, directiei si orientarii in vederea atingerii telurilor.

Manie: Emotia provocata de sentimentele inabusite. Atunci cand nu exprimam, ci inabusim sentimente, energia de viata este blocata si se transforma la un moment dat in manie.

Obiectivitate: Regasirea naturii inerente a unui lucru, pe baza perceperii fondului nostru subiectiv si a trairii directe a ceea ce constituie obiectul constientei noastre.

Optiune: Conducerea energiei intr-o directie, si nu in alta. Este situatia cand se raspunde AFIRMATIV unui lucru si NEGATIV altuia cu care primul se afla in opozitie.

„Persona”: Masca personalitatii, formata din imagini si atitudini ale identitatii care sunt considerate pozitive de catre individ si probabil si de catre cultura in care acesta traieste. Psihic: Totalitatea lumii interioare a unei persoane, care contine centrul integrator al Sinelui, dinamica inconstientului, Eul, persona, umbra si alte dinamici, ca de pilda complexul parinte – descendent si manifestarile arhetipale.

Realitate: Ceea ce exista, prin forta fiintei. Efectul energiei si materiei care trece peste sistemele de simboluri subiective ale individului.

Reintrare in vis: O metoda de explorare a visului in care persoana in cauza trece in stare de meditatie, intorcandu-se din starea de veghe la visul explorat, cu scopul de a relua experienta din vis intr-un mod mai complet si de a o rezolva, daca este posibil.

Religie: Credinta colectiva si practicile aferente aplicate de catre grupuri de indivizi.

Rezistenta: incercarea facuta de catre Eul nostru si de catre alte componente ale psihicului de a se mentine in cadrul unor modele si atitudini cunoscute impotriva unor evolutii noi.

Rezolvare: Arta de a evoca o schimbare in cazul unui model conflictual sau al unei situatii conflictuale, care permite ulterior armonizarea sau distrugerea oricareia dintre dinamicile modelului.

Satisfactie: Experienta fortei vitale care circula liber printr-un individ.

Sentiment: Experienta interioara care include fie o energie pozitiva (a ataca o problema), fie o energie negativa (a te sustrage), care ulterior este exprimata in cuvinte sau actiune.
Sex: Trairea fortei vitale prin experienta arhetipala a unificarii.

Simbol (Symbol): Un grup de imagini si energii care evoca multiple niveluri ale sensului.

Sincronicitate: Coincidenta semnificativa, convergenta unor evenimente si dinamici separate, interne si exterioare, care produc impreuna o matrice semnificativa ce implica constienta specifica a unei persoane.

Sinele (Self): in esenta, Sinele este centrul integrator din interiorul personalitatii. El utilizeaza arhetipul central din universul insusi si multi il considera ca fiind centrul care se afla in toate lucrurile.

Sistem de simboluri: Un conglomerat de imagini, atitudini si concepte, liber organizat, pe care individul si societatea il utilizeaza ca baza pentru organizarea comportamentului si exprimarea optiunilor. Nici un simbol nu reprezinta realitatea insasi, ci numai o aproximare a ceea ce o persoana sustine a corespunde realitatii.
Spiritual: O experienta legata de energiile sursei (altele decat cele apartinand Eului), pe care o parcurge individul. Experienta spirituala este proprie numai individului, chiar daca ea este generata in cadrul unui grup; aceasta experienta este directa si nu se bazeaza pe convingeri sau practici colective.

Stare de meditatie: O stare mentala de constienta interioara, in care Eul lasa frau liber desfasurari dinamicii interioare.

Subiectiv: Procesele mentale interioare care coloreaza perceptiile noastre cu privire la ceea ce se petrece in afara noastra.

Suferinta: Tensiunea dintre starea fizica si emotionala a unei persoane si o noua stare impusa de forte superioare Eului.

Suflet: Un termen care numeste relatia dintre Eu si centrul psihicului si al vietii. Sufletul constituie aspectul personal al Sinelui.

Supranatural: Aspectul energic sau evocator al unui simbol sau al unei experiente sacre.

Sursa: Un alt termen utilizat pentru Sine, dar care se refera la energiile sursei, indiferent daca acestea sunt interioare sau exterioare. Energiile sursei sunt acele potentiale care asigura reinnoirea, sensul si transformarea necesara unei vieti noi, cu conditia ca Eul sa renunte la contro! si sa se puna in slujba acestor energii, pe care sa le actualizeze.

Sursa visurilor: Acel centru al psihicului care utilizeaza functia generatoare de imagini pentru a da nastere unei experiente interioare cu privire la sensul si necesitatea asigurarii unui echilibru integrativ, in timp ce individul se afla in stare de somn.

Scoala Jung – Senoi de explorare a visurilor (Jungian-Senoi Dreamwork): O metoda intuitiva de abordare a explorarii visurilor, care continua metodologia completa de explorare a visurilor cu o perspectiva puternica asupra naturii itinerarului Spiritual si psihologic.

Transformare: Schimbare care modifica complet un individ, un grup sau o situatie, astfel incat sa se faca trecerea spre o mai mare profunzime a semnificatiei, integritatii si vietii.

„Umbra”: Latura a personalitatii ascunsa fata de persona, partea constienta cu care Eul se identifica.

Vis: O experienta in actiune, sentimente si imagini si, uneori, chiar cuvinte, care este produsa de alta sursa decat Eul, anume de catre Sursa visurilor.